Health

Crosstrainer kopen? Dit is belangrijk!

Een crosstrainer kan je helpen fit te worden en gezond te blijven in het comfort van jouw eigen huis. De machine heeft veel van de voordelen van hardlopen zonder de grote impact die schadelijk is voor jouw lichaam en zonder afhankelijk te zijn van het weer.

Er is een machine die past bij jouw ruimte, jouw doelstellingen en jouw budget, deze gids zal je helpen uit te vinden welk model aan jouw behoeften zal voldoen. Hier zijn wat snelle tips om de perfecte crosstrainer voor je te vinden. Bekijk ze!

Wat is een crosstrainer?

Een crosstrainer is een stationair trainingsapparaat waarop je op twee kleine pedalen kunt staan. De oefening bestaat uit het heen en weer bewegen van de pedalen, die ook het stuur van jouw armen bewegen, in het gewenste tempo.

De impact op de gewrichten is minimaal, waardoor het ideaal is voor zowel degenen die net beginnen met fysieke activiteiten als voor degenen die een intense en lange workout willen doen zonder hun eigen lichaam te schaden.

De meeste moderne modellen hebben een console waarop je veel dingen kunt instellen. Je kunt vrij bewegen in jouw eigen tempo of een van de voorgeprogrammeerde oefeningen op de machine kiezen.

Er zijn gewoonlijk een groot aantal trainingsprogramma’s waaruit je kunt kiezen voor verschillende niveaus van lichaamsbeweging. Het display toont gewoonlijk verschillende gegevens zoals verbrande calorieën, huidig tempo, verstreken tijd enz.

Het succes van het toestel is vooral te danken aan de effectieve low-impact workout die het biedt in vergelijking met andere soorten fitness- en fitnessapparatuur.

Bovendien gebruikt je tijdens de training met dit toestel jouw hele lichaam, waarbij je jouw armen samen met jouw benen beweegt. Als je dit vergelijkt met een traditionele hometrainer, waarbij je vooral je onderlichaam gebruikt, is de crosstrainer over het algemeen veel effectiever.

Voordelen van een crosstrainer

Het grote voordeel van de crosstrainer is dat veel mensen er baat bij kunnen hebben. Beginners, mensen die herstellen van een blessure en fitnessfanaten die hun cardiotraining willen opvoeren, kunnen allemaal baat hebben bij het gebruik van het toestel.

Beginners kunnen profiteren van het lichte en rustige tempo van de machine, waarbij ze langzaam hun conditie en spierkracht ontwikkelen. Omdat het toestel zo weinig belastend is, is het perfect voor mensen die net met hun fitnessreis zijn begonnen.

Je kunt gewoon op jouw eigen tempo doorgaan en andere, complexere oefeningen introduceren wanneer jouw lichaam er klaar voor is.

Mensen die proberen te herstellen van een blessure kunnen ook baat hebben bij het toestel, aangezien het een veel kleinere impact heeft op botten en gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen op een loopband of op de grond. Om diezelfde reden is het een geweldige oefening voor oudere mensen, die van nature gevoeligere gewrichten en gewrichten hebben.

Ook fitnessprofessionals kunnen hun voordeel doen met de crosstrainer, die ze kunnen gebruiken voor HIIT-training of voor veel langere cardiosessies met minder risico op blessures.

Zij kunnen de crosstrainer bijvoorbeeld gebruiken voor intervaltraining met hoge intensiteit of om te herstellen van hun normale trainingsroutine. Het gebruik van de machine is meestal een goede aanvulling op hun normale krachttraining.

Belangrijkste modellen

Achterwielaandrijving

Omdat deze machines weinig bewegende delen en een achterwiel hebben, lopen ze soepel en zijn ze onderhoudsarm, waardoor ze populair zijn in commerciële sportscholen.

Voorwielaandrijving

Deze zijn goed voor mensen met een langere pas of mensen die gewoon een vlakkere beweging willen. Crosstrainers met voorwielen nemen minder ruimte in beslag dan machines met achterwielen. Ze vergen echter meer onderhoud vanwege de bewegende delen.

Centrum aandrijving

Met het vliegwiel in het midden biedt deze machine deskundige training omdat jouw lichaam zich natuurlijker op de machine positioneert. Middenaangedreven machines zijn het kleinste type dat verkrijgbaar is en zijn ideaal voor wie over weinig ruimte beschikt.

Factoren om te overwegen bij de aankoop van een crosstrainer

Ergonomie

Jouw toestel moet comfortabel zijn en jouw bewegingen moeten natuurlijk aanvoelen wanneer je het gebruikt. Zoek naar een soepele, stille werking die jouw knieën of heupen niet overmatig belast.

Maak altijd een proefrit van 20 minuten met de machine voordat je beslist of je hem koopt, om er zeker van te zijn dat het het juiste model voor je is.

Prijs

De prijzen van crosstrainers variëren, dus denk na over het doel en hoe vaak je hem zult gebruiken.

Beginners kunnen geld besparen door een betaalbaarder toestel te kopen dat minder functies heeft, maar regelmatige gebruikers of mensen met een zeer intensieve trainingsroutine zullen een duurder toestel nodig hebben dat past bij hun zware routine.