Home

Zonnepanelen kopen, waar let je op?

Als je duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, dan is het zeker de moeite waard om te investeren in zonnepanelen. Het gaat echter om een heuse investering en daarom is het erg belangrijk dat je diepgaand onderzoek doet naar de verschillende mogelijkheden en belangrijke factoren die bij zo’n aankoop komen kijken.

Waarom moet je nu zoal letten als je zonnepanelen wilt kopen, en welke zaken mag je écht niet vergeten? Lees snel verder om het antwoord op deze vraag te krijgen!

Zo vind je snel de beste zonnepanelen!

Zonnepanelen zijn kortweg panelen die op het dak een woning of bedrijfsgebouw worden geplaatst en dienen om zonne-energie via zonnecellen en een omvormer om te zetten in bruikbare stroom. Op zich klinkt dat eenvoudig, maar toch is en complex proces en een ingenieuze constructie – en dat is dan ook waarom zonnepanelen vaak heel wat kosten.

Als je het beste uit die investering wilt halen, dan koop je best niet zomaar de eerste de beste zonnepanelen. Zo doe je een goede aankoop:

  1. Let op de kwaliteit van de omvormer

De omvormer is de motor die ervoor zorgt dat de energie die je uit de zon haalt ook effectief bruikbaar is in je woning of bedrijf. Hoe beter de kwaliteit van deze omvormer, hoe efficiënter dat omzettingsproces zal verlopen. En dat betekent natuurlijk dat je dan heel wat meer uit je zonnepanelen haalt. Het is dus beter om nét iets meer te betalen voor een goede omvormer die zijn werk goed doet, dan een goedkoop model waar je al na 2 jaar niets meer aan hebt.

Het voordeel is dat je bij heel wat zonnepanelen ook een passende omvormer kunt kopen, zodat je zeker bent van een goede kwaliteit en duurzaamheid. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over je geld, want dat verdien je gemakkelijk terug!

  1. De terugverdientijd van de zonnepanelen

Dat brengt ons bij het tweede puntje waar je best voldoende aandacht aan besteedt als je zonnepanelen koopt: de terugverdientijd! Veel mensen kunnen overtuigd worden om zonnepanelen te kopen omdat ze te weten komen dat ze het geld dat ze erin hebben geïnvesteerd op een paar jaar tijd terug kunnen verdienen. Dit is de terugverdientijd, en het is eigenlijk vooral een gevolg van de manier waarop je met zonnepanelen energie produceert.

Doordat je de zon gebruikt als energiebron, betaal je op het einde van de maand veel minder aan gewone energiekosten. Op die manier spaar je maandelijks een beetje, waardoor je uiteindelijk de kostprijs van de zonnepanelen terugverdient. Houd hierbij natuurlijk vooral rekening met de initiële kostprijs van de zonnepanelen en maak op basis daarvan een inschatting van die terugverdientijd!

  1. De plaatsing van de zonnepanelen op je dak

Ten slotte is het ook de moeite waard op op voorhand duidelijke plannen te maken voor de installatie van de zonnepanelen. Veel mensen onderschatten hoe essentieel het is dat hun zonnepanelen door een professional worden geïnstalleerd. Niet alleen ben je op die manier zeker dat de panelen stevig vastzitten en niet zomaar los komen te zitten door weersomstandigheden. Ook zal de richting van de zonnepanelen bepalen hoeveel zonlicht erop valt en dus hoeveel energie je eruit kunt halen!

Als je een professioneel bedrijf inschakelt, dan wordt er vooral gekeken naar de locatie van je woning, de stand in verhouding tot het opkomen en neergaan van de zon en andere factoren. Zo wordt de optimale positie bepaald – en dat betekent dat jij veel meer energie en dus geld uit je zonnepanelen kunt halen.

Kies voor zonnepanelen van de beste kwaliteit

Welke keuze je ook maakt voor jouw woning, het is vooral belangrijk dat je vertrouwt op kwaliteit en duurzaamheid. Ook al ligt de initiële prijs van goede zonnepanelen doorgaans iets hoger, uiteindelijk kan je toch geld besparen als je er zorg voor draagt. Daarbij help je het milieu een handje – en dat is op zich al de moeite waard.